PATI YLANG-YLANG DARI COMOROSDitumbuhkan di kepulauan Comoro, bunga Ylang-Ylang segar disuling wap untuk menghasilkan pati yang digunakan untuk mengarang pelbagai wangian dalam minyak wangi. Ylang-ylang melengkapkan dengan sempurna pelbagai nota bunga dan memberikan keanggunan, kelantangan dan keaslian kepada gubahan. PATI JINTAN MESIRJintan manis ialah tumbuhan aromatik yang berasal dari Sungai Nil dan kini ditanam di kawasan Mediterranean dan Timur Tengah. Bijinya adalah salah satu rempah tertua yang diketahui, digunakan sebagai perasa sejak zaman purba dalam masakan negara-negara Mediterranean. Pati Jintan, diperoleh melalui penyulingan wap, digunakan dalam minyak wangi. Baunya yang sangat khas, digunakan dalam dos minimum, adalah hangat, pedas, sedikit haiwan dan seperti anise. PATI NILAI INDONESIAPatchouli ialah tumbuhan asli Indonesia dan Malaysia. Sangat diperlukan dalam palet pewangi, intipatinya disuling wap daripada daun kering. Ia digunakan dalam wangian chypre, kayu dan oriental.